Softwarepakketten.nl
Exact Software

White papers

Wat doen we met de boekhouder?

Plaatsingsdatum 24-01-2013
Berichtdatum 24 januari 2013

Door Ronald van Grunsven
 
In het Brabants Dagblad van 19 januari 2013 roept UWV districtsmanager Brabant Jan Peters-Ritt op om toch vooral te stoppen met het opleiden van boekhouders. Volgens hem heeft het vak geen toekomst en is educatie tot dit métier een opleiding tot werkeloosheid. Een straffe uitspraak, maar diep in ons hart weten we allemaal dat dit er aan zat te komen. De boekhouding wordt immers omwille van meerdere argumenten verder en verder geautomatiseerd. Aan de ene kant willen klanten van hun kantoor de informatie steeds sneller, completer en tegen minder kosten ontvangen. Aan de andere kant wil de Belastingdienst tegen lagere kosten een hoger vertrouwen kunnen uitspreken over de kwaliteit van een boekhouding. En daar tussenin bevinden zich dus de kantoren die zich afvragen of dit het einde is van hun bestaansrecht. Ik denk het eerlijk gezegd niet, maar dan moeten ze zich wel aanpassen aan de eisen van de moderne tijd.
 
Als directeur/eigenaar van een automatiseringspartij krijg ik met enige regelmaat het ‘verwijt’ dat wij medeschuldig zijn aan de druk waaronder de kantoren op dit moment staan. En aangezien mijn eigen vader zijn hele leven lang boekhouder is geweest, heb ik inderdaad wel eens het gevoel dat ik mogelijk bezig ben kapot te maken wat in mijn kindertijd zorgde voor ‘een boterham met beleg’ en van waaruit in een latere fase mijn opleiding is bekostigd. Tegelijkertijd besef ik ook dat het kortzichtig is om het daarmee af te doen. De maatschappij is voortdurend in ontwikkeling; het verdwijnen van oude beroepen en het ontstaan van nieuwe beroepen is zo oud als de wereld. Dat het vak van boekhouden eindig is, is wat mij betreft niet alleen een teken van vooruitgang -het heeft absoluut ook iets treurigs-, maar is vooral ook een onontkoombaar gegeven.
 
Ontkennen
Des te vreemder dus dat er nog steeds partijen zijn, die het onvermijdelijke ontkennen. Zij zullen –bij blijvende ontkenning- later onherroepelijk in de kou komen te staan. Gelukkig is het nog niet te laat.
Lees de complete white paper: Wat doen we met de boekhouder? (PDF)...

Categorie(n) Branche > Financials, Soort > Boekhoudsoftware, Branche > Accountantskantoren
Bronvermelding YOB
Internet URL http://www.yob.nl

Terug

13 december 2017
Seminar: elektronisch factureren in de praktijk
Aan de orde komt: overview elektronisch factureren, Europese standaard EN 16931, SCOBDO.eu: automatische conversie, elektronisch factureren en de originele factuur, elektronisch factureren en de overheid, elektronisch factureren internationaal met o.a. VAT compliance verplichtingen, PEPPOL netwerk, elektronisch factureren in de praktijk, robotic accounting en machine learning en elektronisch factureren en factuurscenario's.
Meer info en aanmelden...


CreAim 

Visma Software 

Tecknow

MUIS Software


Onerzoeksbureau GBNED